Utstilling Middelalderparken
mmw har laget utstilling på Øvre Jernbanetorg i forbindelse med utstillingen av de tre alternative planene for den fremtidige Middelalderparken.
Med en total vekt på 20 tonn danner de 85 jernbanesvillene av betong en laftet struktur av vegger som utstillingens aluminiums plakater er festet til.
Fra hovedinngangen fra gaten og fra de to side inngangen, oppleves konstruksjonen som en stabel eller bunke av betong fra utsiden, men fra kort avstand, blir delvis den oppløst ”kirken” mer tydelig.
Jernbaneforbindelsen mellom Oslo og Europa styrkes i de kommende årene og blant lokale virkninger en ny situasjon for sentrale grønne området kjent som Middelalderparken.
I denne parken - med en kunstig dam som viser den opprinnelige vannlinjen i det gamle Oslo - finner du ruinene av de eldste strukturene i byen. Blant dem også Mariakirken.
Formen av Mariakirkeruinen og den fremtidige jernbanen var mmws utgangspunktet når utstillingsdesignet skulle utformes. Oppgaven bestod i å trekke oppmerksomhet til de tre alternative planene for den fremtidige utviklingen av parken.
Figuren bærer en referanse i tid og sted til Middelalderparkens historie, mens materialiteten bærer en referanse til den nye Follo banens fremtid.
Middelalderparkens plassering er et populært sted i byen, et yndet sted for konserter og festivaler.
Etter utstillingen er over i begynnelsen av juni skal jernbanesvillene brukes som en del av den nye Follo banen.
mmws mål for utstillingen var at strukturen i det svært trafikkerte offentlige rommet skulle være tøff, robust og romlig. Med et begrenset budsjett og tilgang på ressurser, så vi etter materialer som kunne lånes og var klar til å bruk, for å kutte kostnader.
Med ”pre-sirkulering” mener vi "bruk av materialer før den tiltenkte bruken".
klient: Oslo Kommune, Jernbaneverket, Riksantikvaren, Byantikvaren, PBE
sted: Øvre Jernbanetorg
foto: Nils Petter Dale
crew: Jan Godzimirski, Line Young, Hallstein Guthu, Rebekka Bondesen, Sindre Østereng, Magne Magler Wiggen