Ruseløkka skole
Miljøalternativet
I Oslo har Byrådet instruert Byantikvar og Plan- og bygningsetaten til ikke å protestere mot riving av Ruseløkka skole. Det 147 år gamle arnestedet til den norske modellen for demokrati har ingen verdi.
I 1871 åpnes en ny skole på høyden over Vika i Kristiania.
I Norge er det, som over alt ellers i verden, sterke klassemotsetninger og store forskjeller mellom fattig og rik. Nedfor byens nye slott lå området «Røverstatene» med ekstrem fattigdom og lovløse tilstander. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, var det man nå i den purunge nasjonen Norge, besluttet å bygge en ny skole for både borgerskapets og allmuens barn. Her skulle de møtes, bli venner og utdannes til like rettigheter og plikter i den nye nasjonen.
Riktignok var Norge ennå i union med Sverige, men norske politikere gjorde hva de kunne på denne tiden, for å stake ut en egen vei. For ikke pokker om man skulle ta svenskene etter med borgerskap, adel og privilegier for de få. Nei, i Norge skulle vi gjøre det på vårt vis, demokratisk.
Så når fattigungene i Vika, i 1871 forlot den gamle Allmueskolen og marsjerte opp til «det nye palass på Ruseløkkbakken», var det en viktig start på demokratisering av landet vårt. For nå skulle de endelig, barna fra «slumstrøkene» Algier, Tunis og Tripoli, barn av arbeidere og sjømenn, få gå på samme skole som borgerskapets barn. Det norske demokratiet var i emning.
Dette var 1800-tallets integreringspolitikk – en kamp mot fattigdom og klasseforskjeller. Skolen i Vika, tegnet av rikfolkets arkitekt Henrik Traph-Meyer, ble dermed fra første dag avgjørende for demokratiseringsprosessen i hovedstaden, og landet vårt forøvrig. Ruseløkka skole er med andre ord, det vi i dag så famlende leter etter, arnested for norsk kultur – en arkitektonisk manifestasjon av tilblivelsen av vårt moderne demokrati.
kunde: Innbyggerinitiativet for bevaring av Ruseløkka skole.
sted: Oslo
illustrasjoner: Maiken Seglem, Naomi Hagos
tegninger: Sindere Østereng
crew: Naomi Hagos, Maiken Seglem, Sindre Østereng, Rebekka Bondesen, Magne Magler Wiggen