Vikingtids Museum
Ved utvidelse av Vikingskiphuset til Vikingtidsmuseet, etablerer vi en bred formidlingspalett for å kunne fortelle om norrøn tid gjennom arkitekturen. Inspirasjon finner vi i mytene. Der samler vi det vi tolker som betydelig og som grunnstammen i norrøn kosmologi. Funnene formgir vår tolkning av vikingenes verdensbilde.
Orden i kaos
To tema går igjen i norrøne tekster:
- behov for tilhørighet og orden og behov for å overskride og utfordre den samme orden.
Det norrøne samfunnet er organisert rundt slektsgården som representerer orden og tilhørighet.
Fellesskapet mellom menneskene på gården dannes det en mytologisk parallell til i den norrøne kosmiske orden. I kosmologien finnes det overskridende og utfordrende. Hvile er et ukjent begrep, og gudene er ikke perfekte eller allvitende, men selv under stadig utvikling. De må hele tiden kjempe for å tilegne seg mer kunnskap og erfaring. Og verdens orden må hele tiden opprettholdes og vernes for at ikke de destruktive kreftene, kaoskreftene skal overta kontrollen.
Åsgård – Midgård – Utgård
Midt i verden ligger Åsgård, hvor guder og gudinner bor. Rundt Åsgård er Midgård, hvor menneskene holder hus. I en ytre sirkel ligger Utgård, med jotner og kaosvesener. Slik er den horisontale norrøne kosmologi. Menneskene lever på jorda som er flat, mellom guder og kaos.
Yggdrasil
Den vertikale aksen i kosmologien representeres av verdenstreet, Yggdrasil. Treet markerer at verden har et sentrum, og at kosmos henger sammen. Stammen midt i verden danner et fast punkt som forbinder himmel, jord og underverden. Valg av tre som kosmossymbol, tyder på at nordboerne oppfattet verden som ett økosystem.
Urds kilde
Verdenstreet strekker seg ned til underverdenen. Under treets røtter ligger kilden som aldri tørker ut, Urds brønn. Her har feminine makter bolig, nornene Urd, Verdande og Skuld. De er vise og skaper skjebnen med vev eller rokk, ved å spinnee menneskenes livstråder. Feminine makter i dypet styrer verdens utvikling. Kvinnemakt styrer skjebnekreftene, de vet mest.
I norrøn kultur var kvinnen og hennes slekt like mye verdt som mannen og hans slekt. Kvinner arvet, og slekt ble regnet både langs mann og kvinnes slektslinje. Feminisme kommer fra dypet i Norges skapelseshistorie. Ennå spinner nornene i våre hjerter.
Skip for reise mellom verdener
Utgård har energi og livsviktige klenodier for guder og mennesker. I synet på den farlige, men nødvendige kontakten mellom grunnkreftene i livet ligger forklaringen på vikingtidens ekspansive kulturutfoldelse. Kaoskreftene i Utgård må stadig tas i besittelse – ved reiser til vanns og til lands.
I både konkret og overført betydning. Skip blir mer enn pragmatiske båter. De blir symboler på vikingtidens dynamiske livsholdning. Helt inn i døden seiler mennesket skipet fra en verden til en annen.
Bifrost
Det finnes en magisk bro mellom gudenes og menneskenes verden. Men intet menneske kan finne denne passasjen til Gudenes rike. Bare Guder kan reise over Bifrost mellom Åsgård og Midgård.
Ratatosk
Ekornet, Ratatosk, springer sladrende opp og ned på verdenstreet som tegn på at orden og en stabil verden ikke er selvfølgelig. Verden er sårbar og kan gå i oppløsning. Vikingtidens mennesker fryktet verdens undergang. Tegnene er flere; en orm gnager på treets rot, 3 hjorter tygger i seg av løvverket, treet eldes, morkner og en sykelig utvekst i form av misteltein viser seg i kronen. Ragnarok er nær.
En ny verden
Men så - en gang i framtiden- skal en ny tilværelse grunnet på andre livslover etableres. En ung gude- og menneskeslekt som ikke kjenner svik skal befolke den nye jorden, og et nytt verdenstre skal slå rot.
Nærlesning
Beskrivelsene over gir basisforståelse for hva vi søker å formidle gjennom arkitektur. Det er dette vi har lyst til å bygge, - en arkitektur som kan leses som en tredimensjonal bok. Og gjør man det, nærleser arkitekturen, så vil en få kunnskap og en romlig forståelse av kraftspillet i den norrøne mytologien. Vi vil fortelle om det nye museet som sammensatt av mytiske elementer fra norrøn tid, om Norges skapelse. Historien om et verdensbilde som det er verdt ikke å glemme, om holdninger til natur og omgivelser som vil kunne gjøre en forskjell og om hvorfor vi ikke skal frykte kaos, men heller søke å lære det å kjenne.
Hvorfor? - Jo, fordi norrøn verdensanskuelse og kosmologi har mye å lære oss. Hvem motsier oss når vi:
- snakker om verden som et økosystem?
- ser verden sammensatt av klynger, nærmest gårdssamfunn, fremfor nasjonalstater og kongedømmer?
- sier at i kaos, i Utgård, ligger det kreative energier som gjør nyskapning mulig?
- stadfester at mot, dristighet og skapertrang må være høyt verdsatt?
- at det kanskje igjen er tid for å lytte til dypere feminine makter?
Så hva bygger vi ut av dette?
I randsonen av det naturlike og tidvis ville parkområdet Utgård planter vi verdenstreet Yggdrasil. Vi planter det i bakkant av Vikingskiphuset og det gror opp fra Urds kilde. Treets krone med det gedigne greinverket omslutter Midgård og innenfor ligger bergmassen som huser Åsgård. For reiser mellom norrøne verdener og vår tid, knyttes Vikingskiphuset sammen via broen Bifrost.
A. GJENNOMFØRBARHET
Potensial for gjennomføring med minst mulig risiko for vikingtidssamlingen.
Vårt mål er Vikingskipenes sikkerhet. Og en trygg flytting er prosjektets viktigste premiss. Vi flytter én gang - uten mellomlagring – til det sikreste vår tid kan bygge – et mektig hvelv, Åsgård. Hvelvet bygger vi for å sikre skip og umistelige gjenstander mot ytre og indre påvirkning. Det blir et bombe- og brannsikkert rom over 2 etasjer, der temperatur, luftfuktighet og vibrasjoner fra grunnen er under 100% kontroll. For å holde kjøretøy og folk flest unna bygningskroppen står hvelvet i en vollgrav, Urds kilde. En ytterligere hud i tre og glass, Yggdrasils krone, etableres som klimaskall og sikkerhetsbuffer. Mellomrommet definerer Midgård, for kommunikasjon, nyere utstillinger og aktivitet. Klimaregulerende sluser, Bifrost, forbinder nybygg med eksisterende Vikingskiphus.
Fase 1 – Vikingskiphuset - full drift
Nybygg ferdigstilles; innregulert, møblert, utstillingsinnredning montert. Tuneller avventes.
Plattform bygges mellom Vikingskiphuset og nybygg.
Fase 2 - Vikingskiphuset - delvis drift
Gokstadskipet prosikres. Provegg i Gokstadsalen mellom skip og gavl. Åpning for Gokstadskipet tas i sydgavl.
Fase 3 - Vikingskiphuset - 1/3 drift
Osebergskipet prosikres. Provegg i Osebergsalen mellom skip og tårn. Alt utenom Osebergskipet sikres på vogner og flyttes med alle arbeidsplasser inn i nybygg. Åpning for Osebergskipet tas i vestgavl.
Fase 4 - Vikingskiphuset - stengt
Osebergskipet sikres. Provegg i Osebergsalen rives.
Osebergskipet sikres på vogn og trilles til nybygg.
Utstilling i nybygg ferdigstilles. Gavler reetableres.
Tuneller monteres.
Fase 5 – Vikingtidsmuseet - delvis drift
Nybygg åpner med midlertidig inngang fra utstillingshagen. Vikingskiphuset rehabiliteres.
Butikk og restaurant flytter inn.
Fase 6 – Vikingtidsmuseet - full drift
Potensial for utvikling og bearbeiding innenfor realistiske økonomiske rammer
Museet skal oppleves som unikt i kraft av sitt estetiske og pedagogisk inspirerende utstillingsmiljø. For å få det til skaper vi arkitektur som forteller historier. Et bygg som utstråler styrke som kan måle seg med kraften i det man vil fortelle. Et bygg som skiller seg ut som særegent og skapt for videre utvikling av oppgaven. For å få dette til innenfor realistiske økonomiske rammer, gjør vi det enkelt og velger arealeffektive planoppslag med rasjonelle konstruksjoner. En kasse i betong på terreng, påhengt en værhud. Vegg-, tak- og himlingselementene i glass- og trekonstruksjon ser komplisert ut, men består kun av 7 forskjellige prefabrikerte elementer.
Mønsteret er ikke ferdigutviklet. Sammen med museets fagpersonell skal vi finne gamle norrøne relieffer eller utskjæringer som inspirasjon for oppgaven. I neste nå så vil vi 3D-scanne objektene, bearbeide scan digitalt, så CNC frese elementene i massivtre i ask eller eik.
Prosjektet er ikke komplisert, men virkningsfullt. Bruk av ask vil og være viktig, et altfor lite brukt treslag i dag. Det blir en vitamininnsprøytning for norsk skogbruk og trehåndverk.
Yggdrasil tilkobles Vikingskiphuset med sluser for sikring og kontroll av inneklima. Slik kan Vikingskiphuset gjenbrukes i tråd med vern.
Prosjektet er økonomisk realistisk for det er valgt funksjonelle, bestandige og kostnadseffektive løsninger.
B. OVERORDNET GREP OG ARKITEKTONISK KVALITET
Samlet disponering av konkurranseområdet
Utendørsarealene sør/øst på tomta er åpne for bruk av museet og besøkende. Ved å disponere tomten som vist, ivaretas dens iboende karakter på best mulig måte. Dette gir også en rasjonell plassering i forhold til berggrunnen og en mulighet for fullverdig drift under utbyggingsfasen.
Vikingskiphuset annonserer seg slik vi kjenner det, flankert av et mykt kontrasterende nybygg. Det ligger som en trygg rygg opp mot vegetasjonen. Bussen slipper besøkende av på Huk Aveny. Eksisterende hovedinngangen levner ingen tvil om hvor man skal. Inne i det romslige forrommet ser man info- og billettdisken midt i korset – badet i overlys – og bak, Osebergskipets stavn.
På vei mot resepsjon passerer man utstilte trebåter med aner fra norrøn tid lånt fra Sjøfartsmuseet. Til høyre for resepsjon; caféen med uteservering, til venstre; museumsbutikk. Etter å ha løst billett samles grupper i indre del av vestibylen, før de entrer Bifrost og norrøn tid.
I Åsgård velger man ikonløypa på innsiden av bueformen, eller fordypningsrunden, som og kan innbefatte Midgård, med øvrige utstillinger og aktivitet. Via særutstillingsområdet i Åsgårds 1. etasje ender man i Utgård med utstilling og uteaktivitet med rom for kaos og det uorganiserte slik vi kjenner utmarken.
Bak Yggdrasil finnes oppstillingsplass for buss og uteplass for personalet, nær inngang. Og her kan publikum som ikke løser billett vandre under tak langsmed Urds kilde, kikke på innsynslaboratoriet og iaktta fagfolk.
Her bak ligger og museets varemottak med avfallsrom, som nytter bussenes trafikknett.
Cafè og butikk har varemottak og avfallshåndtering i nordgavlen via eksisterende sideinngang – der bussene også har pick-up-punkt.
Arkitektonisk uttrykk, volumoppbygging og forholdet til omgivelsene
Arkitektonisk uttrykk er knyttet til bygningens funksjon; fortelle om vikingtidens samfunn, pirre nysgjerrighet og huse Norges største skatt. Yggdrasil har et ekspressivt ytre i mørkt tre omsluttende et rasjonelt hvelv i lys betong. Volumoppbygging styres av skipenes master og ønske om et fleksibelt og økonomisk rasjonelt byggesystem. Prosjektet forholder seg til omgivelsene ved å kontrastere i form og underkaste seg i volum. Landskapsmessig legger det nye volumet seg på eiendommens laveste punkt og ny vegetasjon bygger bro mot omkringliggende eiendommer.
Ved lett graving i løse masser etableres Åsgård som en frittstående betongkonstruksjon med bærende vegger på plate på mark, eventuelt med noen pæler. Men uten kjeller, spunt eller sprenging. Betong sikrer trygg forvaring av umistelige skattene for kommende generasjoner på en museumsfaglig forsvarlig måte. I samme høyde etableres Midgård som et omsluttende betongdekke utkraget fra Åsgårds ytterliv.
Værhud og solskjermingssystem, Yggdrasils greinverk, omslutter Midgård og Åsgård.
Bæresystemet består av massivtreelementer med isolerglass og solceller.
Arealdisponering, publikumsflyt og logistikk i det samlede anlegget
Anleggets forplass er lagt til rette for store grupper til fots. Parkering for både Sykkel og privatbilparkering ligger på eksisterende p-plass til høyre for inngang. Eksisterende bygg er viet publikums behov for informasjon, restaurant, butikk og garderobe. I tillegg er det her plass til sikkerhets- og billettkontroll.
Informasjonsdisken ser du rett på fra vindfanget. Over disken, langt der inne, ser du Osebergskipet. Du skal rett frem, gjennom Bifrost, og inn i Midgård før du entrer Åsgård hvor du enten tar ikonløypa eller en full fordypningsrunde.
Underveis, tar du heisen Ratatosk som piler opp til galleri eller ned til særutstilling og innsynslaboratorium. Passer det, så skritter du over Urds kilde og ut i Utgård hvor det er utendørsutstilling og aktiviteter. Vel oppe igjen i Midgård, kan du få med deg et knippe tematiske utstillinger, før du reiser via Bifrost inn igjen gjennom museumsbutikken. Etter en solid handel, en kopp kaffe og garderobebesøk i underetasjen, plukkes du opp av samme turistbuss som du kom med på nordsiden av det gamle bygget. Kanskje rekker du en is på caféens uteserveringen mens du venter på bussen.
Utforming og sammenstilling av nytt og gammelt er gjort for å oppnå effektiv arealutnyttelse, maksimal grad av gjenbruk og god logistikk. Det enkle oppslaget letter etablering av rutiner og fremmer tids- og kostnadseffektiv drift.
C. KULTURMINNEHENSYN
Forholdet til eksisterende Vikingskipshus
Yggdrasil legges varsomt i bakkant av eksisterende Vikingskiphus. På denne måten beholder det eksisterende bygget sin ikoniske eksponering mot Huk aveny, og innlemmes eksteriørmessig i det nye museumsanlegget på en høyverdig måte.
Krav til sikring av uerstattelige gjenstander gjør sitt til at eksisterende bygg ikke lett tilfredsstiller dagens sikkerhetskrav og bærekraftige tekniske løsninger. Alle artefakter flyttes derfor til det nye trygge bygget med god plass og et klimatisk balansert innemiljø, som ikke utsetter skipenes sikkerhet og tåleevne for uakseptabel risiko. Ved å legge publikumsfunksjoner som ikke involverer arkeologiske funn eller gjenstander, til eksisterende bygning, og slik også legge til rette for en romsligere arrondering for sikkerhetskontroll og oversiktlighet for større grupper, så mener vi det eksisterende bygget får en interiørmessig fremtredende og verdig plass i det nye museumsanlegget.
Ivaretakelse av landskapstrekk og naturverdier
Berggrunn legger føringer for plassering av nybygget på den del av tomten som har en tilstrekkelig dybde til fjell.
De karakteristiske kalkfurukollene bevares og gir et naturlig skille mellom bygg og uterom. Dette landskapstrekket understrekes ved nye koller bygget av kortreiste masser fra anlegget. Disse danner Jotunheimen, som omkranser Utgård. Eventuelle bergmasser som graves opp blandes inn i jorda for å gi jorda næring til ny natur. Naturen, skogen og utmarken omkranser anlegget og danner et skille mot småhusbebyggelsen i området. På innsiden finnes flere hagerom, hvor kun fantasien begrenser bruken. Huk aveny forlenges og styrkes. Dette binder anlegget enda sterkere til sjøen og vikingtidens egne transportmidler.
D. UTSTILLINGSKONSEPT
Overordnet grep for utstilling og formidling
Overordnet grep for utstillingen baserer seg på et ønske om å formidle det Norrøne verdensbildet og kosmologi gjennom arkitektur, utstillingsdesign og landskapsforming. Som inspirasjon for design brukes vikingtidsfunnenes ikoniske karakter som igjen speiles i presentasjonen av dem.
Yggdrasil gir museet en tydelig og sterk profil og det er valgt for å søke og formidle en representasjon for det vertikale norrøne rommet. Treet er symbol på en verden med et sentrum, et fast punkt som forbinder himmel, jord og underverden. Museets sentrum kan tolkes dithen kanskje å burde ligge i det gamle byggets midte, i det kristne korsets akse. I dag står den nye resepsjonsdisken der som en stubbe. Hva kan det bety?
Vi tror at en slik 3 dimensjonal formidling og mulig lesning/tolkning spesielt vil ivareta barn og unges nysgjerrighet på kunnskap om og forståelse for vikingtiden.
Bygget og landskap oppfordrer til deltagelse og aktivitet ute og inne.
Yggdrasil er det norrøne kosmossymbolet, og det tyder på at de oppfattet verden som et enormt økosystem. Også dette gir dagens unge en mulighet til å reflektere over livet i vikingtiden på en måte som setter vikingenes kunnskap og helhetstenkning inn et moderne perspektiv. Og så i barnas møter med autentiske gjenstander i tilrettelagte og interaktive utstillinger, vil man kanskje spørre; -Hva er den egentlig prisen vi betaler for en iPhone? Hvordan belaster denne typen forbruksvarer økosystemet; - vår klode.
Visningsforhold for vikingskipene
De nye salene er større og langt mer funksjonelle. Det gis bedre plass til sikring, og publikum kan lett stå i store grupper med guide. Dette gir god visuell adkomst til skipene og de kan betraktes fra ulike vinkler, på avstand og i sitt fulle volum, Har du tid og lyst kan du ta deg opp til galleriet, spasere langs dette og se ned på skipene, i ett og alt så gir dette sterkt forbedrede visningsforhold. I tillegg er det gitt god plass til at funnkompleksene skipene inngår i kan vises samlet.
Åsgård er utformet som et langstrak buet hvelv. Alle åpninger mot Midgård er forsynt med «jerntepper» som senkes automatisk ved brannalarm.
Fleksibilitet og tilgjengelighet
Hele anlegget er universelt utformet med klare bevegelsesmønstre og entydig bruk av materialer. Ingen stigninger overstiger 1:20 og anvendelsen av trapp er kun i sekundære gangveier.
Hovedbevegelser, retninger og installasjoner som trær og lysmaster blir klart merket med taktile underlag i belegg og inngår som integrert del av anlegget.
Myke trafikkanter har hovedfokus for tilkomst.
Begge bygg får svært effektive og fleksible planer. Bæring ligger i vegger og fasade, for maks fleksibilitet. Nybygget er lett å utvide ved behov.
Tilkobling av anlegget til folkemuseet på sikt kan etableres. All arrondering og nødvendig parkering av både buss og privatbil foregår på egen tomt, med egen parkering for ansatte.
E. MILJØLØSNINGER
Miljøvennlige og bestandige løsninger
Prosjektets nye del har potensiale i seg for å utvikles til plusshusstandard. Det legges opp til at arkitekturen selv passivt reduserer behov for tilført energi. Bygget kjøles sommerstid og varmes vinterstid ved å utnytte betong i innvendige dekker, vegger og trapper som termisk masse. Egen energi produseres ved hjelp av lokale brønner for kjølevann væske-væske-varmepumper.
På taket anlegges solcellefarm. For spredning legges det opp til lavtemperaturvarmesystem med oppvarming via vannbåren varme. Regnvann tas vare på lokalt og brukes som ressurs. De store grønne arealene tar imot overvann fra tomten.
Tilrettelegger i hovedsak for turistbuss / rutebuss / sykkel. Løsningens hovedgrep gir en meget arealeffektiv disposisjon - både i publikumsområder, utstillingsområder og i kontor/lab/drift-områder.
Fasaden er et tykt sjikt som både isolerer og fungerer som Brise soleil. Kledningen optimaliseres til å slippe inn mest mulig energisvakt dagslys samtidig som den reduserer solens energirike strålers direkte treff på vinduene. Slik minkes oppvarming av glasset og dermed rommet bak. Og kravet til energi til kjøling faller. Innvendig hjelper det kraftige betonghvelvets termiske masse med å stabilisere temperaturen gjennom døgnet. Slik spares ventilasjonsanlegget varme-/kjølekomponent.
Robusthet i konstruksjoner og materialvalg
Anlegget er utformet med en utstrakt bruk av vedlikeholdsfrie materialer, men som samtidig innehar et estetisk nivå som formidler museets betydning og kvalitet. Det er søkt å benytte få materialer. Dette uttrykker enkelhet og gir et rent og ryddig uttrykk selv om mange aktiviteter skjer samtidig.
Promenaden gis et dekke av kostet betong med lyst tilslag mens gangveien i parken rundt bygget, gis et dekke av kostet betong med mørkt tilslag. Fargekontrasten forsterker de ulike atmosfærene som skapes i de to delene av anlegget. I utendørs møblement benyttes betong med ulike typer overflatebehandling.
Byggesystem og materialer for nybygget består av energieffektive rasjonelle konstruksjoner med høy arkitektonisk kvalitet. Materialene som er valgt i både kledninger og konstruksjoner gir lave vedlikeholdskostnader.
sted: Bygdøy, Oslo
crew: Grindaker Landskapsarkiteker AS, Arcasa Arkitekter, Claire Bay Jensen, Hallstein Guthu, Magne Magler Wiggen